10/05/2018

Avui ha tingut lloc la presentació de la campanya de la renda i el patrimoni 2017 en què han participat conjuntament l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) i la Delegació de l’Agència Estatal d’Administració Tributaria a Catalunya.

Eduard Vilà, director de l’ATC, ha destacat com a novetat essencial d’aquest any la participació de les 32 oficines tributàries de l’Agència (inclouen la seu de la Zona Franca, les 3 delegacions de Girona, Lleida i Tarragona, les 15 oficines territorials i les 13 oficines de serveis tributaris), repartides al llarg del territori català, que prestaran el servei de cita prèvia als contribuents per ajudar-los a elaborar la declaració de la renda de manera fàcil i accessible en qualsevol punt de Catalunya.

Per primera vegada, així, aquest servei de cita prèvia de renda, que es pot demanar fins al 29 de juny trucant al telèfon 901 22 33 44, s’ofereix amb personal i estructura propis, i s’allargarà des d’avui, 10 de maig, fins al 2 de juliol.

Quant a l’impost sobre el patrimoni, els contribuents que enguany hagin de fer la declaració, poden demanar cita prèvia a través de la seu electrònica de l’ATC, del telèfon 012, o bé a les oficines que presten el servei: la seu central de la Zona Franca, les 3 delegacions territorials i l’Oficina Territorial al Barcelonès Nord.

En aquest cas, el termini per demanar cita prèvia s’acaba el 26 de juny. L’atenció presencial s’inicia avui, 10 de maig, i s’allargarà fins al 27 de juny.

En la declaració de la renda 2017 es preveuen fins a 5 tipus de deduccions en el tram autonòmic de l’impost: les que tenen en compte circumstàncies personals (per naixement o adopció d’un fill, i les destinades a contribuents que hagin enviudat els anys 2015, 2016 o 2017); les relatives a l’habitatge habitual (per lloguer i per la rehabilitació de l’habitatge habitual); per donatius a entitats (per fomentar l’ús de la llengua catalana o occitana, per impulsar la recerca científica i la innovació tecnològica, i en benefici del medi ambient, la conservació del patrimoni natural i la custòdia del territori); pel pagament d’interessos de préstecs per a estudis de màster o doctorat, i finalment, per afavorir l’emprenedoria per inversions d’àngels inversors.

Pel que fa a la campanya de patrimoni, es manté el mínim exempt de 500.000 euros, i és obligatori presentar la declaració quan la quota resulta a ingressar o si el valor dels béns i drets és superior als 2 milions d’euros.

L’habitatge habitual també està exempt, amb un import màxim de 300.000 euros. Les bonificacions que es poden aplicar a Catalunya són de dos tipus: la que permet aplicar el 95% de bonificació en la part de la quota que correspongui proporcionalment a les propietats forestals; i la de patrimonis protegits de les persones amb discapacitat, que veuen minorada la quota en un 99%.