13/03/2018

Avui, 13 de març, ha tingut lloc a la seu central de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) la roda de premsa de presentació dels resultats del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries corresponents al 2017.

El secretari d’Hisenda, Albert Castellanos, i el director de l’ATC, Eduard Vilà, han explicat les mesures que s’han aplicat el 2017 en el marc del Pla per incrementar la recaptació voluntària i augmentar l’eficàcia en el control i la reducció del frau en l’àmbit dels tributs gestionats per la Generalitat, han posat en relleu els resultats obtinguts i han exposat els principals objectius de la lluita contra el frau fiscal per al 2018.

Com a resultats més rellevants, han destacat que l’ATC ha descobert 196,8 milions d’euros procedents del frau fiscal l’any 2017, el 15,7% més que el 2016. En concret, des que es va posar en marxa el Pla de prevenció i reducció del frau fiscal el 2015, en tres anys l’Agència ha fet aflorar un total de 557,26 milions d’euros.

Per figures impositives, el 69% del frau descobert el 2017 prové dels impostos de successions i donacions i de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

Així mateix, l’import liquidat el 2017 via recaptació executiva ha estat de 33,3 milions d’euros, gairebé el doble que el 2016, que va ser de 16,9 milions d’euros. D’altra banda, les investigacions de canvis de domicili fiscal fictici han permès descobrir frau per un import de 15 milions d’euros.

Pel que fa als objectius per al 2018, la pretensió de l’Agència és millorar el servei i la relació amb els contribuents, intensificar l’activitat de control, avançar en la recaptació executiva i aprovar un nou pla de prevenció i reducció del frau a partir del 2019 com a nou escenari de planificació estratègica i operativa que permeti incrementar els bons resultats obtinguts fins ara en aquest àmbit.